Yksi pysähdys kaikkiin tarvikehankintoihisi. Droppe.

Miksi suojakäsineitä käytetään?

Miksi suojakäsineitä käytetään?

Suojakäsineiden valinta

Suojakäsineitä on hyvä pitää myös joissain tehtävissä, joissa niitä ei ehdottomasti vaadita. Tärkeä kysymys kuitenkin hanskoja mietittäessä on, että minkälaiseen työhön hanskat tulevat.

Jos tehtävät ovat kovinkin raskaita ja vaarana on esimerkiksi käsiteltyjen materiaalien tai pintojen aiheuttamat viillot niin tällöin erityisen kannattavaa hankkia joko paksut työympäristöön sopivat nitriilikäsineet tai suoraan järeämmät viiltosuojakäsineet käyttöön. Droppesta saa hankittua kaikenlaisia eri tarpeisiin sopivia käsineitä, ja esimerkiksi viiltosuojasta voi lukea lisää blogikirjoituksestamme.

Erilaisista kankaiset kestokäsineet eivät yleensä kuitenkaan sovi esimerkiksi elintarvikkeiden käsittelyyn liittyviin tehtäviin; näissä turvaudutaan usein kertakäyttökäsineisiin. Monissa tehtävissä voidaan myös tarvitaan sorminäppäryyttä, jolloin paksummat viiltosuojakäsineet ovat lähinnä vain tiellä.

Kuten nimikin jo kertoo, eivät kertakäyttökäsineet yleensä sovellu jatkuvaan tai käsineiden uudelleenkäyttöön - käsineitä tulisikin vaihtaa useita kertoja päivän aikana. Kertakäyttöisiä suojakäsineitä löytyy eri materiaaleista valmistettuna ja suosituimmat hanskat tehdään nitriilistä tai vinyylistä.

Nitriilikäsineet

Nitriilikäsineet valmistetaan synteettisestä kumista, joka kestää kohtalaisen hyvin esimerkiksi nesteitä, hankausta ja venytystä. Kyseessä on kuitenkin kertakäyttökäsine, joten hanskat kuluvat ennen pitkää puhki.

esns+icoguanti-sininen-nitriilikasine-100-kpl.png

Icoguantin nitriilikäsineet, jotka soveltuvat niin elintarviketuotantoon kuin terveydenhuoltoonkin. Klikkaa kuvasta tarkastellaksesi tuotekorttia.

Joissain tehtävissä käytetään kalliimpia tavallista paksumpia nitriilikäsineitä koska tehtävä luonteeltaan vaatii kertakäyttökäsineitä, mutta tavalliset mallit kuluvat puhki liian helposti.Tällaisia tehtäviä löytyy esimerkiksi elintarviketeollisuudesta vaikka teurastamoilla tai lypsytehtävissä.

Nitriilikäsineet yleisesti ovat oiva - ellei jopa paras - valinta esimerkiksi terveydenhuollossa ja elintarvikkeita käsitellessä. Kummassakin tehtävässä tarvitaan sorminäppäryyttä ja hygienia on tärkeää kumpaankin suuntaan; ei pöpöjä työntekijän käsiin, eikä myöskään työntekijän käsistä.

Nitriilihankoissa yleisin väri on vaaleansininen, mutta värejä löytyy myös pinkistä valkoiseen ja mustaan. Vuosikymmenen vaihteen saatavuus- ja rahtiongelmat ovat tosin tehneet näistä vaihtoehtoväreistä aiempaa harvinaisempia ja kalliimpia.

Vinyylikäsineet

Vinyylikäsineet valmistetaan PVC-muovista ja erilaisista pehmittimistä. Vinyylit sopivat lähtökohtaisesti hoivatarkoitukseen ja elintarvikkeiden käsittelyyn, mutta tietyin varauksin; esimerkiksi veren ja öljypohjaisten voiteiden käsittelyyn sertifikaattistandardit eivät riitä. Näihin tehtäviin käytetään lähtökohtaisesti nitriilikäsineitä tai joissain tapauksissa lateksia.

Vaikka nitriili onkin suosituin materiaali myös hoitotyössä ja elintarvikealalla, on vinyyli tiettyihin tarkoituksiin sopiva vaihtoehto. Esimerkiksi elintarvikkeet, jotka eivät ole rasvaisia sietävät vinyyliä. Kuitenkin vaikka kalatehtaalla vinyylikäsineiden käyttöä ei suositella, sillä materiaalin rasvankesto on melkoisen alhainen.

Vinyyli on huomattavasti nitriiliä halvempaa ja tästä hintaedusta monet hyötyvät esimerkiksi vanhainkodeissa tai vastaavissa hoitolaitoksissa ja sairaalassa. Päätarkoitus vinyyleillä kuitenkin on usein siivousalalla, jossa tarvitaan kerrallaan vain lyhytaikaista suojaa.

Lähtökohtaisesti nitriili on kestävämpää materiaalia, mutta hinta voi olla huomattavasti korkeampi kuin vinyyleissä.

Lateksikäsineet

Lateksikäsineet valmistetaan luonnonkumista ja ovat joustavuudeltaan erinomaiset. Lateksi on tosin käynyt vähemmän suosituksi vuosien saatossa erityisesti yhdestä syystä: Lateksiallergikoita on kasvava määrä.

Erityisesti elintarvikepuolella allergia on kovin epäsuotavaa ja nitriilikäsineet ajavat usein saman asian mainiosti. Lateksin pistonkestävyys ei myöskään ole parhaasta päästä, eli esimerkiksi veisten kanssa työskentely voi olla epäluotettavaa.

Teollisissa tehtävissä lateksi ei myöskään ole parhaillaan. Materiaali ei kestä kulutusta hyvin - samoin kuin vinyyli - jolloin nitriili jää usein parhaaksi vaihtoehdoksi.

Steriilit suojakäsineet

On tehtäviä, joissa pelkkä hyvä hygienia ei riitä. Erityisesti leikkaussaleissa on tärkeää välttää kaikennäköisten patogeenien mahdollisuuksia. Tämän vuoksi leikkauksissa käytetään erityisiä steriilejä hanskoja, jotka ovat yksittäinpakattuja ja käsitelty valmistuksessa niin, että hanskat ovat varmasti steriilit.

On tärkeää muistaa, että desinfioitu ei ole sama asia kuin steriloitu. Steriloinnissa tuhotaan kaikki mahdolliset mikrobit tuotteesta siinä kun vaikkapa nitriilikäsineet ovat 100kpl rasiassa seinällä ilman sen kummempaa suojaa.

Suojakäsineet siivoustyössä

Siivoustyössä käytetään pääsääntöisesti myöskin kertakäyttökäsineitä ja sopivin materiaali riippuu yksityiskohdista. Esimerkiksi terveydenhuoltoalalla siivoustehtävissä nitriili on usein suositeltua, sillä se kestää pistoa ja kemikaaleja muita materiaaleja paremmin.

Perinteisissä toimistosiivouksissa vinyyli voi kuitenkin olla mukiinmenevämpi ratkaisu ja kustannukset pysyvät huomattavasti alempana.

Vaativampiin siivoustehtäviin käytetään usein flock-vuorattuja käsineitä. Tällaiset käsineet valmistetaan pääsääntöisesti nitriilistä tai lateksista ja sisältävät erillisen puuvillavuoren. Nämä hanskat kestävät kulutusta erinomaisesti ja sopivat esimerkiksi veden ja puhdistusaineiden kanssa läträtessä.

Neopreenikäsineet ovat toinen oiva ratkaisu vaativaan käyttöön, sillä materiaali on tarkoitettu kestämään vahvoja kemikaaleja ja jopa happoperäisiä puhdistusaineita. Neopreeni kestää myös kulutusta ja uudelleenkäyttöä hyvin, mutta paksuutensa myötä ei tarjoa yhtä hyvää sorminäppäryyttä.

Suojakäsineet hoitotyössä

Nitriili on hoitotyössä melkeinpä aina hyvä vaihtoehto. Muissa materiaaleissa vaatimukset eivät helposti täyty tai kompromissit saattavat olla kovinkin ikäviä.

Hoitotyön nitriilihanskat ovat pääsääntöisesti melko ohuita koska sorminäppäryys pysyy parempana. Nitriilikäsineen paksuus kerrotaan millimetreissä sormenpään tai kämmenen kohdalta. Yleisimmät mallit ovat paksuudeltaan 0,07 mm tienoilla.

Hoitotyössä esimerkiksi hammaslääkärit saattavat kuitenkin suosia 0,05 mm paksuutta paremman tuntuman vuoksi. Hammaslääkärien työssä myöskin repeämisvaara on verrattain pieni, jonka vuoksi kompromissi paksuudessa ei ole ongelma. Vastavuoroisesti vaikkapa lehmiä lypsäessä maataloudessa voi paksuusvaatimuksena olla jopa 0,12 mm.

Lyhyesti siis voi ajatella, että:

  • Sorminäppäryyttä vaativat tehtävät, esimerkiksi hammaslääkärin työt tai vaikkapa mikrosirujen käsittely: Paksuus alle 0,07 mm
  • Sorminäppäryys tärkeää, mutta repeäminen mahdollista. Esimerkkinä elintarvikkeiden käsittely: Paksuus 0,07 mm tai enemmän
  • Raskas käsittely, esimerkiksi maatilatyöt tai teurastamot. Paksuus 0,10 mm tai enemmän

Suurin osa markkinoilla olevista tutkimuskäsineistä ovat perusstandardit täyttäviä nitriilikäsineitä, mutta joissain tapauksissa kannattaa olla tarkkana. Sopivatko hanskat normistandardien lisäksi esimerkiksi sytostaattien käsittelyyn?

Suojakäsineissä näitä yleisiä perusstandardeja on kaksi, joiden lisäksi voi olla ylimääräisiä. Kaikista tarpeellisin standardi on ISO 21420:2020, joka on vuonna 2020 korvannut aiemmin tunnetun EN 420:2003+A1:2009 -standardin. Koska muutos on tuore, moni tuntee vielä varhaisemman standardin paremmin. Tämä standardi antaa yleisvaatimukset kaikille suojakäsineille.

Terveydenhuollossa toinen tärkeä yleisstandardi on ISO 374, joka määrittelee suojaa erilaisille kemikaaleille ja mikro-organismeille. ISO 374 -standardin perässä saatetaan mainita numeroita yhdestä viiteen, joka kuvaa suojan tasoa vielä tarkemmin.

Suojakäsineet ja elintarvikkeet

Kuten edellä on jo kerrottu, elintarvikealalla on omia erityistarpeitaan hanskoille. Kertakäyttökäsineet sopivat tälläkin alalla moniin tehtäviin parhaiten, sillä hygienia on tärkeässä roolissa.

Nitriili on ylivoimaisesti suosituin käsinemateriaali elintarvikealalla, sillä materiaalin yhdistelmä joustavuutta, piston- ja rasvankestoa sekä hintaa on hyvä.

On myös tehtäviä (esimerkiksi teurastamot), joissa nitriiliä käytetään hygienian vuoksi, mutta tarvitaan myös vaikkapa puuvillakäsine alle lisätuen vuoksi. Yhdistelmä saattaakin olla melkoisen järeä; pitkää käyttöä kestävä käsine, jonka päälle vaihdetaan kertakäyttöisiä tavallista tuplasti paksumpia nitriilejä, joissa on vielä normaalia enemmän varren pituutta.

Moniin elintarviketarkoituksiin muut materiaalit kuin nitriili eivät edes sovi. Allergiset reaktiot (lateksti) tai heikko kesto (vinyyli) voivat olla esteinä. Voi olla myös muita esteitä. Esimerkkinä elintarvikealalla suositaan sinisiä käsineitä niiden erottuvan värin vuoksi; kovin harvat ruoat ovat sinisiä, jonka vuoksi irtopalat on helppo huomata tuotantolinjalla.

Mikä suojakäsine juuri minulle?

Erilaisia työkäsineitä löytyy markkinoilta tuhansia ja Droppenkin kautta saatavilla oleva valikoima on hyvin kattava. Tämä opas keskittyy enimmäkseen kertakäyttöpuoleen, jotta luettavaa ei olisi aivan liikaa.

Mikäli tunnistat tarpeesi kertakäyttökäsineiden puolelta tai vaikkapa terveydenhuollosta, auttaa tämä opas toivottavasti alkuun. Droppen tuoteasiantuntijat ovat myöskin aina valmiina auttamaan hanskojen valinnassa - oli kyse sitten vahvasta jännitesuojakäsineestä tai kertakäyttöisestä vinyylistä.

Haluatko ostaa suojakäsineet tukkuerissä?

Droppe on Euroopan parhaiden työtarvikkeiden valmistajien ja toimittajien markkinapaikka. Tilaa juuri oikeat suojakäsineet ja muut tarvikkeet helposti yhdellä yrityslaskulla.

Selaa tuotteita tai soita tuotespesialistille, jos haluat vinkkiä sinun tarpeisiin parhaiten sopivista tuotteista.


By Droppe Tiimi