Yksi pysähdys kaikkiin tarvikehankintoihisi. Droppe.

Nitriilikäsine - Kuinka valita työtehtäviisi sopivat nitriilikäsineet?

Mikä on nitriilikäsine?

Nitriilikäsine on synteettisestä eli teollisesti valmistetusta kumista valmistettu kertakäyttökäsine, joka ohuen paksuutensa ja materiaaliominaisuuksien johdosta tarjoaa näppärän ratkaisun tuotteiden sekä elintarvikkeiden käsittelyyn kuin myös asiakaspalvelutyöhön erilaisissa palvelutehtävissä.

Droppen markkinapaikalta löytyvien eurooppalaisten valmistajien nitriilikäsinevalikoima löytyy tuotteita useisiin eri käyttötarkoituksiin, joista useassa hanskat ovat välttämättömiä työn hygieniavaatimusten vuoksi.

Nitriilikäsineitä löytyy usein kuitenkin myös kemikaalien käsittelyä kestiviä versioita yritysten toimistojen siivouspisteiltä tai vastaavasti paksuja ja käyttöä kestäviä käsineitä varastoilta huoltotöiden varalle.

Ajan kuluessa nitriili on vahvasti korvannut aiemmin yleisesti käytössä olleet lateksikäsineet, koska nitriili materiaalina aiheuttaa lateksia harvemmin allergisia reaktiota käsineiden käyttäjille.

Usein nitriilihanskoja käytetään seuraavissa tehtävissä:

Nitriilikäsine vai vinyylikäsine?

Työpaikoilla ja teollisuudessa käytettäviä kertakäyttökäsineistä useimmiten yritysten käytössä on lateksikäsineet, vinyylikäsineet tai nitriilikäsineet riippuen työympäristön vaatimuksista. Myös uusimpina ekologisempina vaihtoehtoina yritykset ovat alkaneet käyttää yhä enemmän kolmipolymeerikäsineitä, jotka hajoavat ympäristössä synteettisiä käsineitä nopeammin.

Nitriili on yleisin työtehtävissä ja arjen askareissa käytetty materiaali kertakertakäyttökäsineissä sen hankauskestävyyden sekä sopivuuden eri aineiden käsittelyyn. Kuitenkin myös esimerkiksi ravintola-alalla ei rasvaisten ruokien käsittelyssä suositaan vinyylikäsineitä, jotka antavat hygieniavaatimusten mukaisen suojan.

Lateksikäsine on vastaavasti suosittu erityisesti maataloudessa sekä eläintaloudessa sen ominaisuuksien johdosta. Kuitenkin nitriilikäsineet kestävät tyypillisesti eniten lateksisiin ja vinyylisiin verrokkeihin verrattuna venytystä ja pistämistä.

Vinyylikäsineet valmistetaan PVC-muovista, joka on myös yleisesti arjen astioissa sekä esimerkiksi viemäriputkissa käytetty materiaali. Vinyyli on materiaalina edullinen ja sopii hyvin käyttökohteisiin, joissa materiaalin ei tarvitse kestää kulutusta tai hankaumia.

Esimerkiksi asiakaspalvelu tai hoivatyössä ja siivouksessa usein käytetään vinyylikäsineitä niiden ollessa huomattavasti nitriilejä edullisempia.

Vinyyli ei kuitenkaan kestä kulutusta, joustoa tai rasvojen käsittelyä. Tämä usein tuodaan esiin jo itse käsineiden paketeissa, joissa tuotestandardien listauksessa korostetaan tuotteen sopimattomuutta rasvaisten elintarvikkeiden käsittelyyn. Tieto usein löytyy maljahaarukkamerkkinä tunnetun elintarvikemerkin täsmennyksenä.

Lateksikäsineet valmistetaan luonnonkumista voi aiheuttaa allergiaa, joka esiintyy noin 1-5 % ihmisistä. Lisäksi käsineiden säännöllinen käyttö voi allergisoida käyttäjän materiaalille, joka esimerkiksi näkyy terveydenalan 8-12% sekä kumiteollisuuden yli 10 % osuudelle työntekijöistä kehittyneenä allergiana lateksia kohtaan.

Kohonnut lateksiallergia on yleistynyt myös Pohjoismaissa, jonka vuoksi lateksilla ei ole yhtä paljon kysyntää kuin vinyylillä ja nitriilillä. Lateksi vahvuutena on sen materiaalin parempi joustavuus verrattuna nitriiliin sekä vinyyliin, mutta vastavuoroisesti pistokestävyys ei ole yhtä hyvä.

Nitriilikäsineet elintarvikealalle

Nitriilikäsineet soveltuvat elintarvikkeiden käsittelyyn silloin kuin niissä on useissa elintarvikkeissa näkyvästä maljahaarukkamerkistä tunnettu elintarvikemerkintä. Kuitenkin riippuen työtehtävistä välillä elintarvikemerkinnän lisäksi on hyvä ottaa huomioon käsineen paksuus käsineiden kestämisen varmistamiseksi.

Ohuimmat ja usein edullisimmat nitriilikäsineet sopivat yksinkertaisiin askareisiin, mutta myös repeävät helpommin venymisen tai piston johdosta.

Elintarvikealalla erityisesti nitriilikäsineiden värin valinnalla pyritään vaikuttamaan siihen, että hanskan revetessä tuotteiden sekaan ei päädy palaa vaan hajonnut pala on helppo huomata ennen tämän unohtamista. Tähän liittyen on tärkeää esimerkiksi laadunvalvonnan sensorien tai käsiteltien tuotteiden värin mukaan sovitettava nitriilikäsine vastaamaan laadunvalvonnan tavoitteita.

Nitriilikäsineet ovat tyypillisimmin sinisiä, jotka usein sopivat värinsä johdosta tuotteiden käsittelyyn. Vastaavasti mustat nitriilikäsineet ovat suosittuja tilanteissa, joissa nitriilikäsineet halutaan mahdollisimman huomaamattomiksi esimerkiksi asiakkaita palvellessa.

Elintarvikehyväksytyt nitriilikäsineet yleensä sopivat myös rasvaisten ainesten käsittelyyn. On kuitenkin tärkeä muistaa säännöllisesti käsineitä välttääkseen käsineiden kuluminen käytön johdosta.

Käsineet tulevat useimmiten 100 kpl rasiassa, joten on helppoa vaihtaa uudet käsineet käteen ennen kuin tämä tapahtuu.

Monet elintarvikealan tehtävät vaativat vahvempaa hanskaa yleisesti rankemman käytön vuoksi.

Tehtäviä, joissa kannattaa harkita erikoiskäyttöön valmistettua suojakäsinettä:

  • Lypsäminen ja muut maatilatarkoitukset
  • Raa’an kalan käsittely
  • Teurastus ja raa’an lihan käsittely
  • Rasvaisten ruokien käsittely

Näissä tehtävissä käytetään myös kertakäyttökäsineitä, mutta toivomuksissa on kenties suurempi paksuus tai pituus hanskalle.

Droppen markkinapaikasta löytyykin vahvoja ja pitkävartisia nitriilikäsineitä myös vaativampaan käyttöön.

Nitriilikäsineet teollisuuteen

Nitriilikäsine on tärkeä suojautumiseen myös teollisissa ympäristöissä. Henkilökohtaiseen suojautumiseen tarkoitetut nitriilihanskat noudattavat Henkilösuojain-direktiivin (2016/425) standardeja.

Kemikaaliteollisuudessa käytetään paljon kertakäyttökäsineitä, joiden täytyy kestää kemikaaleja tavallista paremmin. Kemikaalikestävyyttä eri kemikaaleja vastaan testataan standardissa EN ISO 374-1.

Jotkin erityiset kemikaalit saattavat vaatia vielä tarkempia kriteerejä, jonka vuoksi kannattaakin ottaa Droppen asiantuntijoihin yhteyttä hanskaa valitessa.

On tärkeää huomata kemikaalien käsittelyyn sopivaa hanskaa valitessa erityisesti, että millaisten aineiden ristireaktiivisuutta sekä happokestävyyttä on mittaustuloksissa arvioitu.

Elektroniikan valmistuksessa käytetään myös erityisesti ohuita nitriilejä hyvän tuntuman ansiosta. Varsinkin mustat hanskat ovat suosittuja tällä alalla.

Vaativampaan työhön on myös paljon erilaisia nitriilikäsineitä. Esimerkiksi autonhuoltossa ja vastaavissa töissä, joissa kädet ovat kovilla hankauksen, öljyjen ja pistojen kanssa, on hyvä olla kestävät “heavy duty” kertakäyttökäsineet.

Tällaiset vahvat kertakäyttökäsineet voivat olla esimerkiksi tavallista pidempiä ja paksumpia. Joissan on myös pitoa parantava suomukuvio.

Nitriilikäsineet terveydenhuoltoon

Nitriilikäsineitä löytyy jokaisesta terveyskeskuksesta ja lääkäriasemalta vastaanottohuoneista.

Terveydenhuoltoon sopivan käsineen tulee olla uusimman standardin EN 455 mukainen, ja päälle saattaa tulla muitakin vaatimuksia.

Monet nitriilikäsineet ovat hyväksyttyjä sekä henkilökohtaiseen suojautumiseen (PPE) ja terveydenhuoltoon (MD). Yksi hyvä esimerkki ristikategorisoinnista on henkilösuojainstandardi EN 374-5, joka on myös tärkeä monelle tervedenhuoltopuolella sisältönsä vuoksi.

EN 374-5 kertoo suojauksen testaamisesta bakteereja ja sieniä vastaan. Mikäli merkinnän perässä mainitaan myös “virus”, on suojan todettu myös toimivan viruksiin. EN 374-5 ei kuitenkaan viittaa siihen, että hanska tuhoaisi taudinaiheuttajia. Merkintä viittaa siihen, että käsine toimii suojakerroksena ihon päällä.

Terveydenhuollon puolella saattaa olla myös tarvetta erikoiskäsineille, joiden täytyy kestää vaikkapa sytostaattien tai kemikaalien käsittelyä.

Standardien täytyy joissain tapauksissa yltää myös esimerkiksi tatuoimisen tapauksessa veriroiskeilta suojaamiseen.

Kierrätys ja ekologiset käsineet

Kertakäyttökäsineet eivät maadu luontoon, ellei kyseessä ole erityisvalmisteinen hanska.

Tavallisesti hanskat ynnä muut kertakäyttösuojaimet tulisi lajitella seuraavasti:

  • Nitriili: Energiajäte
  • Lateksi: Energiajäte
  • Vinyyli: Sekajäte
  • PVC: Sekajäte

Nykyisin on kuitenkin markkinoilla myös ympäristöystävällisiä kertakäyttökäsineitä, jotka esimerkiksi Traffin kolmipolymeerikäsineen tapauksessa maatuvat 90 päivässä luontoon. td02+traffi-eko-nitriilikasineet-100-kpl.png

Traffi-käsine on edistyksillinen käsine monellakin tapaa. Hanskassa on pieni määrä lateksia, mutta sen pitoisuus on niin pieni, että allergisia reaktioiden riski on tavallista pienempi kuitenkin samalla saaden lateksikäsineen joustavat ominaisuudet.

Kyseessä on oikea ekokäsine, jossa ei kuitenkaan tarvitse tinkiä laadusta. Tuotteen kestävyydestä kertoo hanskan 0,12mm paksuus.

Suurin osa markkinoilla olevista nitriilikäsineistä on paksuudeltaan arviolta puolet tästä ja rikkoutuvat täten huomattavasti helpommin.

Markkinoilta löytyy tämän lisäksi useita käsineitä, joissa tuotepaketti saattaa olla maatuva, mutta itse pakettien sisällä olevat käsineet eivät. Nyrkkisääntönä tavallinen nitriilikäsine ei kuitenkaan maadu teollisen valmistusmateriaalinsa vuoksi.

On hyvä tarkistaa Droppen tuoteasiantuntijan kanssa, mikäli etsit nimenomaan ekologista käsinettä.

Mikä on paras nitriilikäsine?

Nitriilikäsineissä on melkoisen isoja eroja, mutta kaikki ovat kuitenkin kertakäyttöisiä. Tarviketta siis kuluu jatkuvasti, joten monet etsivät tasapainoa laadun, standardien ja hinnan välillä. Monessa toimessa halvin hanska on tarpeeksi hyvä, mutta toisissa laatu menee edelle.

Onko omissani tehtävissäsi tärkeää, että käsine on juuri oikeanlainen? Tarvitsetko sittenkin vain halvimman mahdollisen? Ota yhteyttä Droppen tuoteasiantuntijoihin, niin selvitetään sinulle sopivin vaihtoehto!

Haluatko ostaa nitriilikäsineet tukkuerissä?

Droppe on Euroopan parhaiden työtarvikkeiden valmistajien ja toimittajien markkinapaikka. Tilaa juuri oikeat nitriilikäsineet ja muut tarvikkeet helposti yhdellä yrityslaskulla.

Selaa tuotteita tai soita tuotespesialistille, jos haluat vinkkiä sinun tarpeisiin parhaiten sopivista tuotteista.


By Droppe Tiimi