Yksi pysähdys kaikkiin tarvikehankintoihisi. Droppe.

Henkilösuojainten käyttö ja hävittäminen - Täydellinen opas

Henkilösuojainten käyttö ja hävittäminen - Täydellinen opas 

Henkilökohtaisilla suojavarusteilla (tunnetaan myös nimellä PPE) on tärkeä rooli loukkaantumisriskin vähentämisessä, ja ne auttavat näin pitämään työntekijät turvassa työpaikalla.

Ennen kuin aloitat parhaiden PPE-tarvikkeiden hankkimisen työntekijöillesi, sinun on tiedostettava alakohtaiset vaaratekijät ja varmistettava, että valitsemasi PPE-tuotteet täyttävät tarvittavat turvallisuusstandardit.

Jos haluat lukea lisää aiheesta, tutustu aiempiin blogikirjoituksiimme:

Toivomme, että nämä resurssit auttavat sinua tekemään faktoihin perustuvan päätöksen siitä, mitä PPE-tarvikkeita sinun pitäisi lisätä yrityksesi varastoon. 

Oikeiden henkilönsuojainten valinta on kuitenkin vasta ensimmäinen askel. Työntekijöiden turvallisuuden maksimoimiseksi on yhtä tärkeää noudattaa oikeita PPE-menettelyjä, jotta henkilösuojainten käyttö, huolto ja hävittäminen tapahtuvat asianmukaisesti.

Tässä artikkelissa käymme läpi parhaat käytännöt PPE-menettelyihin, joita sinun ja kaikkien PPE-käyttäjien tulisi noudattaa, jotta voidaan varmistaa henkilönsuojaimen oikea käyttö.

 1. Henkilönsuojaimiin liittyvät menettelyt: henkilösuojainten käyttö
   
 2. PPE-menettelyt: henkilönsuojaimen ylläpito ja huolto
   
 3. PPE-menettelyt: henkilösuojainten hävittäminen
   
Vinyl gloves 4.webp
Työntekijöiden turvallisuuden maksimoimiseksi on tärkeää noudattaa oikeita henkilösuojainten käyttöä, huoltoa ja hävittämistä koskevia menettelyjä.

 

Henkilönsuojaimiin liittyvät menettelyt: henkilösuojainten käyttö

Kuten aiemmin kerroimme, PPE-tarvikkeiden tehokkuus riippuu niiden:

 • Laadusta: on sanomattakin selvää, että valitsemasi henkilönsuojaimen on oltava valmistettu kestävästä materiaalista, joka soveltuu suojaamaan työntekijöitäsi toimialakohtaisilta vaaroilta. Lisäksi korkealaatuinen materiaali tekee PPE-tuotteista mukavia ja pitkäikäisiä. 
   
 • Asianmukaisesta käyttökohteesta: Ei ole olemassa kaikkiin mahdollisiin tarpeisiin sopivaa henkilönsuojainta. Tämä tarkoittaa, että sinun on aina hankittava oikeat PPE-tuotteet kuhunkin käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi pölynaamarit suojaavat pölyltä ja muilta myrkyttömiltä hiukkasilta, mutta ne eivät kuitenkaan suojaa höyryiltä, kaasuilta tai muilta myrkyllisiltä aineilta, kuten esimerkiksi torjunta-aineilta. 
   

Yhtälöön on kuitenkin lisättävä toinenkin tärkeä tekijä: asianmukainen henkilönsuojainten käyttö.

Tällä tarkoitetaan, että edes täysin oikein valitut henkilönsuojaimet eivät suojele työntekijöitäsi vaaroilta, mikäli suojaimia ei käytetä oikein (esim. käyttämällä henkilönsuojaimen maskia nenän alla). Siksi työntekijöillesi on aina annettava koulutusta siitä, miten henkilönsuojaimia puetaan, säädetään, käytetään ja poistetaan oikein.

Lisäksi on tärkeää varmistaa henkilösuojainten oikea käyttö, että henkilönsuojaimia käytetään johdonmukaisesti, ja että ne peittävät kaikki tarvittavat kehon osat estämättä kuitenkaan liikkumista tai näkyvyyttä.

 

PPE-menettelyt: henkilönsuojaimen ylläpito ja huolto

Henkilönsuojainten huollossa on paljon tehtävää, sillä jokaiseen henkilönsuojainten tuoteryhmään liittyy omat tiukat menettelynsä.

Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan todeta, että on tärkeää säilyttää PPE-tarvikkeita puhtaassa ja kuivassa paikassa, joka on suojassa suoralta auringonvalolta ja äärimmäisiltä lämpötiloilta, jotta suojaimet pysyvät hyvässä kunnossa ja käyttövalmiina. 

Lisäksi on olemassa kolme PPE-huoltomenetelmää, joita sinun on aina noudatettava. Katsotaanpa tarkemmin!

 • Noudata valmistajan ohjeita: niihin kuuluvat rutiininomainen puhdistus ja desinfiointi, sekä laitteiden tarkastaminen kulumisen tai vaurioitumisen merkkien varalta. Huomaa, että jos vaurioita havaitaan, on laite vaihdettava välittömästi.
   
 • Suorita perusteellisia ja dokumentoituja tarkastuksia: näillä tarkastuksilla varmistetaan, että henkilönsuojaimet tarjoavat edelleen tarvittavan suojan. Tarkastettavista varusteista riippuen näihin tarkastuksiin kuuluu asianmukaisen istuvuuden tarkastaminen, kiinnikkeiden kunnon varmistaminen, varusteiden tarkistaminen halkeamien, reikien tai repeämien varalta. Jos tarkastuksessa havaitaan jokin ongelma, lopeta henkilösuojainten käyttö ja hävitä henkilönsuojaimet välittömästi.
   
 • Kouluta kaikki henkilönsuojainten käyttäjät: tätä kohtaa ei saa koskaan ohittaa, sillä jokaisen henkilönsuojainten käyttäjän on aina tarkistettava suojaimensa ennen henkilösuojainten käyttöönottoa. Kouluta siis työntekijäsi käyttämään, hoitamaan ja säilyttämään varusteensa asianmukaisesti. Näin varmistetaan henkilösuojaimen oikea käyttö, ja vältetään tarpeettomat onnettomuudet tai loukkaantumiset.
Protective work equipemtn PPE_3.webp
Tutustu koko PPE-kuvastoon!

 

PPE-menettelyt: henkilösuojainten hävittäminen

Riippumatta siitä, mistä syystä suojain ei enää kelpaa käyttöön, on henkilösuojainten hävittäminen yhtä tärkeää kuin henkilönsuojaimen oikea käyttö ja henkilönsuojaimen ylläpito. 

Kuten henkilönsuojainten huollossa, myös hävittämisprosessit vaihtelevat henkilönsuojainten luokan mukaan. Joitakin yleisiä parhaita käytäntöjä PPE-tuotteiden hävittämiseen ovat kuitenkin seuraavat:

 • Asianmukainen varastointi: varastoi käytetyt henkilönsuojaimet niille varatussa paikassa, kunnes ne voidaan hävittää asianmukaisesti. Näin estetään saastuminen ja vähennetään loukkaantumisriskiä. Esimerkiksi terveydenhuoltoalalla käytettyjen kirurgisten maskien epäasianmukainen hävittäminen voi  aiheuttaa suuria riskejä.
   
 • Säädösten tuntemus: Ymmärrä henkilökohtaisten suojainten hävittämistä koskevat paikalliset ja kansalliset määräykset. Tietyntyyppiset henkilönsuojaimet on ehkä hävitettävä vaarallisena jätteenä, ja tämän laiminlyönti voi johtaa huomattaviin seuraamuksiin.
   
 • Henkilösuojainten kierrättäminen: Kannusta työntekijöitäsi kierrättämään henkilökohtaiset suojavarusteensa aina kun se on mahdollista. Joitakin suojaimia, kuten suojakypäriä ja suojalaseja, voidaan käyttää uudelleen tarkastuksen ja puhdistuksen jälkeen. Henkilösuojainten kierrättäminen voi olla yrityksellesi askel kohti kestävämpiä toimintatapoja.
   
 • Pidä kirjaa: Pidä kirjaa henkilönsuojainten hävittämismenettelyistä, mukaan lukien hävitettyjen henkilönsuojainten tyyppi ja määrä, päivämäärä ja hävittämismenetelmä. Näitä tietoja voidaan käyttää säännösten noudattamisen valvomiseksi ja kehityskohteiden tunnistamiseksi.
   
Protective work equipemtn PPE_4.webp
Selaa laajaa PPE-tarvikeluetteloamme tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme!

 

Yhteenveto

Henkilösuojainten käyttö (tunnetaan myös nimellä PPE) ovat tärkeä osa työturvallisuutta, ja siksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että PPE:n ostajilla on kattava käsitys siitä, mitkä ovat parhaat käytännöt PPE-tarvikkeiden valinnassa, käytössä, ylläpidossa ja hävittämisessä. 

Toivomme, että tämä artikkeli on antanut sinulle näkemyksiä ja käytännön vinkkejä PPE-menettelyistä. Jos haluat lukea lisää siitä, miten valitset oikeat henkilönsuojaimet yrityksesi tarpeisiin, ja miten varmistat, että valitsemasi henkilönsuojaimet ovat eurooppalaisten PPE-asetusten mukaisia, tutustu seuraaviin blogikirjoituksiimme:

Muista myös, että asianmukaisten henkilönsuojainten hankinta ja oikeiden menettelyjen noudattaminen henkilösuojainten käyttöön, huoltoon ja hävittämiseen liittyen on ratkaisevan tärkeää työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden varmistamisessa ja tätä kautta koko yrityksen menestyksen turvaamisessa.

Selaa laajaa PPE-tuotekatalogiamme Euroopan parhaimmiksi arvioiduilta toimittajilta ja löydä kaikki parhaiten yrityksellesi sopivat tuotteet parhaaseen hintaan! 

Tarvitsetko oikotietä? Tässä ovat tärkeimmät tarjoamamme PPE-luokat.

 1.  PPE-hanskat
 2. PPE-kasvonaamarit ja hengityssuojaimet
 3. PPE-suojalasit
 4. PPE-kuulonsuojaimet
 5. PPE-kypärät ja kypärähatut
 6. PPE-työvaatteet

By Droppe Tiimi