Search
Search
Sisällysluettelo
E-Kirja
Opas kuinka
Tunnistaa
Hankintojesi
Piilokustannukset
Syöttämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt Droppen tietosuojakäytänteet.

Näin Valitset Viiltosuojahanskat – Valintaopas 2024

Viiltosuojahanskojen valinta voi tuntua ajoittain hankalalta. Tutustu keskeisiin valintakriteereihin, kuten materiaaleihin ja viillonkestävyystasoihin, ja löydä tarpeisiisi sopivat viiltosuojahanskat.

Viiltosuojahanskat ovat henkilökohtainen suojavaruste, joita käyttävät terävien esineiden tai koneiden kanssa työskentelevät henkilöt. Viiltosuojahanskoille on myös tarvetta ympäristöissä, joissa viillot ja haavat ovat yleisiä tapaturmia. Viiltosuojahanskat on suunniteltu suojaamaan käsiä terävien esineiden, kuten terien, lasin ja metallin, aiheuttamilta vammoilta. Asianmukaisella käsien suojauksella voi ehkäistä vakavia vammoja, kuten haavoja ja jopa sormien menetyksiä. 

Euroopan komission mukaan vuonna 2020 yleisimmät ei-kuolemaan johtaneet vammat työpaikoilla olivat haavoja, ja niitä seurasivat sijoiltaanmenot, aivotärähdykset ja murtumat. Oikeiden viiltosuojahansikkaiden valitseminen voi olla haastavaa erityisesti kun otetaan huomioon käsineiden materiaalien, ominaisuuksien, toimittajien ja viiltotasojen moninaisuus.

Jos siis haluat löytää käyttötarpeisiisi sopivat viiltosuojahanskat, tämä opas tarjoaa arvokasta tietoa. Opit lisää valinnassa huomioitavista tekijöistä ja saatavilla olevista vaihtoehdoista. Näin voit tehdä varman valinnan, joka vastaa juuri sinun tarpeitasi.

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia aiheita: 

  1. Mistä materiaalista viiltosuojahanskat on valmistettu?
  2. Mikä on viiltosuojaluokka?
  3. Miten käsineiden viiltoluokituksia luetaan?
  4. Miten valita oikea malli?
  5. Hoito, kunnossapito ja hävittäminen
  6. Myyttejä ja väärinkäsityksiä viiltosuojahanskoista
Euroopan komissio on raportoinut, että vuonna 2020 yleisimmät ei-kuolemaan johtaneet vammat työpaikoilla olivat haavoja.


Mistä materiaalista viiltosuojahanskat on valmistettu?

Viiltosuojahanskat valmistetaan erilaisista materiaaleista, joilla kaikilla on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa, etunsa, ja ne soveltuvat eri käyttötarkoituksiin.

Yleisimpiä valmistuksessa käytettäviä materiaaleja ovat: 

  • Teräs: Tämä materiaali kestää sekä viiltoja että hankausta. Kestävä vaihtoehto raskaisiin työtehtäviin.

  • Metalliverkko: Ruostumattomasta teräksestä valmistetut metalliverkkokäsineet eivät ole ainoastaan viillonkestäviä, vaan ne suojaavat myös pistoksilta. Niitä käytetään usein elintarviketeollisuudessa, jossa käsivammojen riski on suuri.

  • Kuitu-metallisekoitukset: Nämä käsineet ovat kuitujen ja metallien yhdistelmiä, jotka tekevät käsineistä sekä kestävät että viiltosuojatut. Ne tarjoavat hyvän tasapainon joustavuuden ja suojan välillä.

  • Kevlar-aramidikuidut: Kevlar on joustavuudestaan ja keveydestään tunnettu materiaali, joka on viisi kertaa terästä vahvempi. Se on myös liekinkestävä 427 °C:seen asti, joten se soveltuu kuumuutta vaativiin tehtäviin.

  • Spectra-kuitu: Spectra on tunnettu joustavuudestaan ja kyvystään kestää viiltoja sekä hankauksia myös märkänä. Se on painoyksikköä kohden 10 kertaa terästä vahvempi.

  • Dyneema: Dyneemalla on ainutlaatuinen kyky kellua vedessä. Se on kosteudenkestävä ja kestää myös useita eri kemikaaleja. Se on 15 kertaa terästä vahvempi ja soveltuu monenlaisiin työtehtäviin. 
  • SuperFabric: Joustavuudestaan tunnettu SuperFabric kestää puhkeamisia, viiltoja ja hankauksia. Sitä käytetään usein teollisuudenaloilla, jotka vaativat korkeatasoista käsisuojausta.

Jokaisella materiaalilla on omat ominaisuutensa, kuten joustavuus tai kyky kestää viiltoja tai kemikaaleja. Kun tunnet näiden materiaalien ominaisuudet, sinun on helppo valita juuri omiin tarpeisiisi sopivat viiltosuojahanskat.

Jos sinulla on epäilyksiä parhaasta materiaalista käyttötarkoituksiisi, suosittelemme lämpimästi ottamaan yhteyttä asiantuntijoihimme henkilökohtaista konsultaatiota varten.

Mikä on viiltosuojaluokka?

Euroopassa EN388-standardi toimii suojakäsineiden testauskriteerinä viiltoja, repeämiä, pistoja ja hankauksia vastaan. Tämä standardi sisältää kaksi erillistä testiä viillonkestävyyden arvioimiseksi.

Ensimmäisessä testissä, joka tunnetaan nimellä coupe-testi, arvioidaan käsineen kestävyyttä pyöreää terää vastaan ja annetaan tälle arvosana 1-5. Korkeampi pistemäärä tarkoittaa parempaa kestävyyttä. EN388-standardin vuoden 2016 tarkistuksen yhteydessä otettiin käyttöön ISO 13997 -leikkaustesti, jota kutsutaan myös TDM-testiksi. Tässä testissä mitataan puolestaan käsineen kestävyyttä suorasärmäistä terää vastaan.

ISO 13997 -testissä suora terä liikkuu käsineen materiaalinäytteen poikki tasaisella nopeudella, mutta kasvavalla voimalla (mitataan Newtoneina), kunnes terä tunkeutuu materiaalin läpi. Tämän jälkeen käsineen viillonkestävyys luokitellaan A:sta F:ään, jossa korkeammat kirjaimet merkitsevät parempaa kestävyyttä. Taso A (vastaa Coupe-testin pistemäärää 1-2) tarkoittaa, että materiaalin leikkaamiseen tarvitaan 2-5 N:n voima, kun taas taso F (vastaa Coupe-testin pistemäärää 5) tarkoittaa yli 30 N:n voimaa.

Alla kaavio leikkauskestävyyden tasoista:

Coupe-testi Luokitus (1-5)

1–2 → ISO 13997 -luokitus (A-F): A (voima: 2N – 5N)

3–4 → B (voima: 5N – 10N)

4–5 → C (voima: 10N – 15N)

4–5 → D (voima: 15N – 22N)

4–5 → E (voima: 22N – 30N)

5 → F (voima: >30N)

Huomaa, että coupe-testi ja ISO 13997 -testi mittaavat leikkauskestävyyttä eri tavoin, joista jälkimmäinen antaa kattavamman arvion materiaalin kestävyydestä.

Alta näet listattuna, millaisissa toiminnoissa kutakin viiltosuojausluokkaa hyödynnetään. Huomaa, että nämä ovat yleisiä ohjeita. Mikäli tarvitset yksityiskohtaisempia tietoja parhaasta viiltosuojaluokasta tarpeisiisi, ota yhteyttä tuoteasiantuntijoihimme.

  • Tyypillisiä tehtäviä viiltosuojaluokassa E–F (toiminta, jossa ihon puhkeamisen ja viiltohaavojen riski on suuri):
    • Raskas rakentaminen
    • Kiinnitystyöt 
    • Pelastustoiminta
    • Kaivostyöt
    • Raudanjalostus

  • Tyypillisiä tehtäviä viiltosuojaluokassa C–E (keskisuuren riskin tehtävät, joissa tarvitaan sorminäppäryyttä):
    • Kierrätystehtävät
    • Kaatopaikat
    • Sähkötyöt
    • Kodin kunnossapitotehtävät

  • Tyypillisiä tehtäviä viiltosuojaluokassa A–B (vähäriskiset tehtävät, joissa mahdolliset haavat ovat vain vähäisiä):
    • Lasin käsittely
    • Catering- ja elintarviketeollisuuden työt
    • Pienet sähkötyöt
    • Pienet ohutlevytyöt
Leikkaamiseen tarkoitetut suojakäsineet valmistetaan erilaisista materiaaleista, joilla kaikilla on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa.


Miten käsineiden viiltosuojausluokituksia luetaan?

Eurooppalaisten tuotestandardien mukaan kaikki nykyaikaiset viiltosuojahanskat on luokiteltava kuuden merkin sarjalla:

  • Ensimmäinen merkki tarkoittaa hankauskestävyyttä. Asteikolla 1–4 numero on sitä suurempi, mitä useampia kierroksia käsine kestää hankauspaperilevyllä.

  • Toinen merkki tarkoittaa vanhaa viiltosuojaluokkaa, joka aiemmin ilmoitti viillonkestävyyden asteikolla 1–5. Arvosana perustui siihen, kuinka monta kierrosta ympyränmuotoisella terällä oli vähintään tehtävä materiaalin leikkaamiseksi. Koska tämä testi on nykyään harvinainen, numeron tilalla on usein merkki ”X”.

  • Kolmas merkki ilmaisee repäisylujuuden: Tämä arvo mitataan asteikolla 1–4 materiaalin repimiseen vaadittavan voiman perusteella. Huomaa, että korkein luokka ei välttämättä takaa parasta viiltosuojaa.

  • Neljäs merkki ilmaisee puhkaisukestävyyden: Tämä arvo mitataan asteikolla 1–4. Tämä luku ei kuitenkaan kerro, suojaako käsine erittäin pieniä ja teräviä esineitä, kuten neuloja, vastaan.

  • Viides merkki ilmoittaa viiltosuojaluokan: Kuten edellisessä kohdassa mainittiin, viiltosuoja arvioidaan nykyisin asteikolla A–F. F edustaa korkeinta suojaustasoa eli materiaali suojaa 30 newtonin tai 30 kilogramman voiman aiheuttamalta viillolta.

  • Kuudes merkki tarkoittaa iskunkestävyyttä: Tämän viimeinen merkki on riippuvainen siitä, läpäiseekö käsine iskunkestävyystestin vai ei. Jos käsine läpäisee testin, se saa loppuarvosanaksi ”P”. Jos testiä ei ole tehty tai käsine ei läpäise testiä, arvosanaa ei anneta.

viiltosuojaluokat.png


Miten valita oikea malli?

Viiltosuojahanskojen moninaisten käyttötarkoitusten ymmärtäminen auttaa valitsemaan tarkoituksenmukaisen suojaustason haluttua käyttötarkoitusta varten.

Alla on listattuna joitakin käyttötarkoituksia sekä niihin liittyvät toimialat ja suositellut viiltosuojaluokat:

  • Elintarvikkeiden jalostus: Tällä alalla työntekijät käyttävät usein veitsiä ja muita teräviä työkaluja. Ruoan leikkaamiseen käytettävien käsineiden on tarjottava hyvä tasapaino viillonsuojauksen ja näppäryyden välillä. Tyypillisesti näihin tehtäviin soveltuvat käsineet, joiden viiltolsuojaluokka on A tai B (EN388).

  • Lasin käsittely ja valmistus: Tämän alan työntekijät käsittelevät teräväreunaisia lasilevyjä, mikä edellyttää käsineitä, joilla on korkea viillonkestävyys. Yleensä suositellaan käsineitä, joiden viiltoluokitus on C tai D (EN388).

  • Autoteollisuus: Mekaanikot ja muut työntekijät käsittelevät teräviä metalliosia ja työkaluja. Käsineet, joiden viiltosuojaluokitus on B tai C (EN388), tarjoavat oikean tasapainon viillonkestävyyden ja joustavuuden välillä.

  • Metallinvalmistus: Metallityöntekijät altistuvat teräville reunoille ja raskaille koneille. He tarvitsevat käsineitä, joilla on korkea viiltosuojaluokitus, yleensä D- tai E-luokassa (EN388).

  • Rakentaminen: Rakennustyöntekijät käyttävät erilaisia työkaluja ja ovat alttiita käsivammoille. Käsineet, joiden viiltosuojaluokitus on C tai D (EN388), tarjoavat riittävän suojan.

  • Lääketeollisuus: Lääketieteen ammattilaiset käyttävät skalpelleja ja muita teräviä instrumentteja. Viiltosuojakäsineet, joiden luokitus on A tai B (EN388), soveltuvat useimpiin lääketieteellisiin tehtäviin.

  • Teurastusala: Teurastajat työskentelevät terävien veitsien ja luusahojen kanssa. Tämä edellyttää käsineitä, joilla on korkea viiltosuoja. Yleensä suositellaan käsineitä, joiden viiltosuojaluokka on D tai E (EN388).

  • Metsätalous ja hakkuutyö: Tämän alan työntekijät käsittelevät moottorisahoja ja teräviä työkaluja, joten he tarvitsevat käsineitä, joilla on erittäin hyvä viillonkestävyys. Yleensä suositellaan ketjukäsineitä tai käsineitä, joiden viiltosuojaluokitus on E tai F (EN388).

  • Kalastusteollisuus: Kalastajat käsittelevät teräviä koukkuja ja työkaluja usein märissä olosuhteissa. Ihanteellisia ovat käsineet, joiden viiltosuojaluokitus on C tai D (EN388). Materiaaliksi sopii esimerkiksi Dyneema, joka säilyttää viillonkestävyytensä myös märkänä.

Huomaa, että nämä ovat yleisiä ohjeita. Jos olet epävarma siitä, mitkä viiltosuojahanskat soveltuvat parhaiten tarpeisiisi, suosittelemme lämpimästi ottamaan yhteyttä asiantuntijoihimme henkilökohtaista konsultaatiota varten.



Hoito, kunnossapito ja hävittäminen

Kuten kaikkien muidenkin henkilökohtaisten suojavarusteiden kohdalla, viiltosuojahanskojen asianmukainen hoito ja kunnossapito auttavat sinua pidentämään hanskojen käyttöikää ja säilyttämään niiden suojaavat ominaisuudet.

Seuraavia käytäntöjä noudattamalla voit varmistaa, että käsineesi pysyvät pidempään turvallisina käyttää:

  • Puhdistus: Puhdista käsineet säännöllisesti valmistajan ohjeiden mukaisesti. Useimmat käsineet voidaan pestä koneessa ja ilmakuivata. Varmista, että poistat käsineistä kaikki epäpuhtaudet, kuten öljyn tai rasvan, sillä ne voivat vaikuttaa suorituskykyyn.

  • Tarkastus: Tarkasta käsineet ennen jokaista käyttökertaa kulumisen merkkien, kuten repeämien, viiltojen tai hankaumien varalta. Jos havaitset vaurioita, vaihda käsineet välittömästi. Älä yritä korjata vaurioituneita käsineitä, sillä se voi heikentää niiden suojausominaisuuksia.
  • Oikea varastointi: Säilytä käsineet viileässä, kuivassa paikassa, suojassa suoralta auringonvalolta ja kemikaaleilta. Asianmukainen varastointi auttaa estämään materiaalien hajoamisen ja varmistaa, että käsineet ovat käyttövalmiit tarvittaessa.

  • Käytä asianmukaisia käsineitä: Varmista, että käytät tehtävään sopivia käsineitä. Tutustu käsineiden leikkauskestävyyttä koskevaan taulukkoon valitaksesi käsineet, joiden suojaustaso vastaa tarpeitasi.

  • Käytön kierrättäminen: Jos käytät käsineitä usein, kannattaa hankkia useita pareja ja kierrättää niiden käyttöä. Tämä pidentää kunkin parin käyttöikää ja varmistaa, että sinulla on aina raikas hanskapari käytössäsi.

  • Hävittäminen: Kun on aika hävittää käsineet, noudata paikallisia jätehuoltomääräyksiä. Jos käsineet ovat saastuneet vaarallisilla aineilla, ne on ehkä hävitettävä vaarallisena jätteenä. Harkitse myös kierrätysvaihtoehtoja, sillä jotkin materiaalit, kuten Dyneema ja Kevlar, ovat kierrätettävissä.

  • Käsineiden vaihtaminen: Markkinoiden parhaatkaan viiltosuojahanskat eivät kestä ikuisesti. Ajan mittaan käsineet kuluvat ja ne on vaihdettava. Kun huomaat kulumisen merkkejä tai suorituskyvyn heikkenemistä, on aika vaihtaa tilalle uusi pari.



Myyttejä ja väärinkäsityksiä viiltosuojahanskoista

Alla on listattuna joitakin yleisimpiä myyttejä ja väärinkäsityksiä viiltosuojahanskoista.

  • ”Käsineet ovat 100-prosenttisen viiltosuojatut”: Todellisuudessa mikään käsine ei ole täysin viiltosuojattu. Koska käsineet edellyttävät luonnostaan joustavuutta, näppäryyttä sekä helppoa pukemista ja riisumista, materiaalin täydellinen läpäisemättömyys ei ole mahdollista. Vaikka viiltosuojahanskat suojaavatkin hyvin viiltoja vastaan, voidaan materiaali rikkoa suurella vaivalla tai erikoistyökaluilla. Viiltosuojahanskat vähentävät kuitenkin merkittävästi viiltohaavojen syntymismahdollisuuksia, ja vaikka viiltohaava sattuisikin syntymään, sen vakavuus on yleensä lievempi.

  • ”Viillonkestävyys heikkenee pesun jälkeen”: Se, että viiltosuojahanskojen suojausominaisuudet heikkenevät muutaman pesukerran jälkeen, on myytti. Itse asiassa pesu voi jopa tehdä käsineen rakenteesta tiiviimmän, mikä parantaa mekaanisia ja suojaavia ominaisuuksia. Leikkauskestävyyden heikkeneminen tapahtuu yleensä pidemmällä aikavälillä, ei muutaman pesukerran jälkeen. Huomaa kuitenkin, että heikommista kuiduista valmistetut käsineet eivät välttämättä ole yhtä kestäviä, joten tarkista aina valmistajan ohjeet.

  • ”Nahka kestää viiltoja”: Vaikka nahka on kestävää, se ei ole viillonkestävää. Nahkakäsineet voivat tarjota merkittävän viillonsuojaukseen, mutta vain silloin, kun ne on vahvistettu Kevlarin tai Dyneeman kaltaisista materiaaleista valmistetulla vuorella.
  • ”Viiltosuojahanskat eivät tarjoa pitoa ja näppäryyttä”: Todellisuudessa käsineet ovat kehittyneet tarjoamaan käyttäjilleen sekä mukavuutta että joustavuutta. Nykyaikaisissa viiltosuojahanskoissa on yleensä sormenpäissä ja kämmenissä kuvioitu pinta, joka parantaa pitoa. Ohut ja joustava materiaali mahdollistaa kädenliikkeet, mutta suojaa silti tehokkaasti vakavilta vammoilta.

  • ”Korkeampi viiltotaso tarkoittaa parempaa suojaa”: Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa. Viillonkestävyystaso on osoitus suojauksesta tiettyjä vaaroja vastaan, ei yleisen kestävyyden mitta.

  • ”Viiltosuojahanskat on tarkoitettu ainoastaan raskaisiin töihin”: Viiltosuojakäsineet eivät ole yksinomaan raskaita tehtäviä varten. Niitä käytetään laajalti erilaisissa työympäristöissä, ja niiden suojaustaso on räätälöity ammatillisten erityistarpeiden mukaan. Siksi käsineitä valittaessa on aina tarkasteltava niiden suojausominaisuuksia erityisten työtehtävien yhteydessä eikä valinnassa tule keskittyä pelkästään kestävyysluokkaan.
Käsineiden asianmukainen hoito ja kunnossapito auttavat sinua pidentämään niiden käyttöikää ja säilyttämään niiden suojaavat ominaisuudet.



Yhteenveto

Parhaiden viiltosuojahansikkaiden valitseminen tarpeisiisi edellyttää ymmärrystä työolosuhteista, työtehtävistä ja niihin liittyvistä riskeistä. 

Viiltosuojahanskoissa käytetyt materiaalit, kuten Kevlar, Dyneema ja teräs, tarjoavat ainutlaatuisia ominaisuuksia. EN388-standardin mukaiset viiltosuojaluokat auttavat sinua valitsemaan tarpeisiisi sopivat hansikkaat. 

On tärkeä ymmärtää, että edes korkeimmat luokituksen saaneet viiltosuojahanskat eivät ole 100-prosenttisesti viiltosuojatut, ja hanskojen suojauksen varmistaminen edellyttää asianmukaista hoitoa ja kunnossapitoa. Säännöllinen tarkastus, puhdistus ja asianmukainen varastointi ovat avainasemassa käsineiden pitkäikäisyyden ja suorituskyvyn varmistamisessa.Seuraavaksi suosittelemme sinua tutustumaan kattavaan viiltosuojahanskojen valikoimaamme, jonka tuotteet on hankittu toimittajiltamme ympäri Eurooppaa. Voit myös ottaa yhteyttä asiantuntijoihimme ilmaista konsultaatiota varten.

Tutustu Euroopan laajimpaan valikoimaan

Lue lisää

3

minuutin luku

9 huhtikuun, 2024
Etsitkö yrityksellesi laadukkaita puhdistusaineita, jotka ovat suunniteltu alasi siivoustarpeisiin? Siinä tapauksessa kannattaa turvautua Diverseyn Pro Formula -tuoteperheen puhdistusaineisiin.
7

minuutin luku

25 tammikuun, 2024
Tutustu nitriili-, vinyyli- ja lateksikäsineiden välisiin eroihin, käyttötarkoituksiin sekä kunkin käsinetyypin plussiin ja miinuksiin.
30+ Pages of Industry Insights & Practical Tips

Don't Let Hidden Costs Hurt Your Bottom Line

Apply our proven strategies on uncovering your hidden procurement costs and save up to 30 %

By adding your email, you agree to Droppe's privacy policy.